Hvad er en biopejs
Biopejse er en hel ny form for pejs, der er forholdsvis ny på det danske marked. Pejsene er specielle, idet de hverken kræver nogen skorsten eller brænde. Og så sviner de heller ikke! En bio pejs kan altså installeres et hvilket som helst sted og kan flyttes rundt i lejligheden eller huset efter behov. Bio pejsen kan også tages med, hvis man flytter.
Hvor kan biopejsen anvendes
Med en biopejs har alle mulighed for at få pejs i lejligheden eller huset. Eller sommerhuset, kolonihavehuset, kontoret, i haven eller....Kun fantasien sætter grænsen. Pejsene fås både som væghængte biopejse og som fritstående gulv biopejse. Om man er til klassisk "gammeldags" design eller moderne stramme linier, betyder ikke noget. Der er nok modeller at vælge imellem.
Brændstoffet hedder bioethanol
En biopejs brænder på bioethanol, der er et organisk brændstof lavet på bl.a. majs og kartofler. Bioethanol er et brændstof, som man forventer meget af i fremtiden og allerede nu er efterspørgslen efter bioethanol stor. Ethanolen påfyldes ganske enkelt i pejsens brænder og tændes med en tændstik eller pejselighter. Den brænder med smukke, slanke, orange og flakkende flammer og slukkes let ved at lukke for brænderen eller lægge låg på.
Hyggeopvarmning
En bio pejs skal ikke ses som en primær opbevaringskilde i et hus eller en lejlighed, men kan fint bruges som sekundær opvamning. I et rum på 30 m2. kan en biopejs hæve temperaturen ca. 3-6 grader, når den er tændt og endnu mere i mindre rum. Naturligvis er dette afhængigt af husets isolering. Det er gennemsnitstal. Strålevarmen virker hurtigt, så man vil hurtigt fornemme at pejsen er tændt.
En bio pejs skal først og fremmest ses som en hyggepejs. Den er meget charmerende og flot og er utrolig fleksibel og let at tænde og anvende.
Biopejse og sikkerhed
Der findes endnu ikke nogen gældende sikkerhedsregler/krav på det danske marked vedr. biopejse. Derfor har Biopejs.com valgt at stille nogle punkter op som, efter vores bedste overbevisning, er med til at øge din sikkerhed ved brug af bioethanol produkter.
- Forbrænding kræver ilt. Sørg derfor for at placere den i et rum, der er minimum 30 m2. Er rummet mindre, skal du sørge for, at der er åbent til andre rum, eller at der løbende luftes ud, så der kommer en naturlig luftudskiftning i rummet.
- Pejsen skal altid monteres på brandsikker væg som gips, mursten, beton eller lignende.
- Ved påfyldning af bioethanol bør du anvende en tragt, så du ikke spilder bioethanol ud over pejsen eller ned på gulvet. Skulle det alligevel ske, skal du omhyggeligt fjerne det spildte bioethanol inden du antænder pejsen.
- Pejsen tændes med en pejselighter og ilden slukkes ved kvælning - anvend aldrig vand!
- Flyt aldrig pejsen under afbrænding.
- Du bør ikke fylde mere bioethanol på pejsen, end du ønsker at afbrænde.
- Sørg altid for, at pejsen er under opsyn under afbrænding.
- Du skal altid vente ca. 20 minutter på at genopfylde brændkammeret, når pejsen er brændt tør. Så sikrer du, at der ikke er små skjulte (stik)flammer i brænderen, og at brænderen har nået at køle lidt ned.
- Man bør aldrig opbevare mere bioethanol i hjemmet, end man har behov for til en dags forbrænding. Har man købt et større parti bør det opbevares aflåst og allerhelst udenfor i skur eller lignende.
- Pejsen bør placeres minimum 1 meter væk fra let antændelige materialer.
- Der må kun afbrændes bioethanol i pejsen, ikke lampeolie eller lignende.
- I tilfælde af indtagelse af bioethanolen, skal du straks opsøge læge. Fremvis emballagen.
Se nedenstående video, hvor vi har inviteret Kenneth Boysen fra virksomheden Sikkerhedseksperten ApS, til at fortælle lidt om bioethanol og sikkerhed.
Se nedenstående video, hvor vi har inviteret Kenneth Boysen fra virksomheden Sikkerhedseksperten ApS, til at fortælle lidt om bioethanol og sikkerhed.